Coronacrisis geeft blijvende stimulans aan thuiswerk

Uit onderzoek van Gazet van Antwerpen en ondernemersorganisatie Voka blijkt dat bedrijven na de coronacrisis meer thuiswerk willen toestaan dan ervoor. Bijna de helft wil zijn werkorganisatie bovendien aanpassen om thuiswerken efficiënter te maken.

Veel bedrijven in België laten hun werknemers al weken noodgedwongen thuiswerken. Voka en Gazet van Antwerpen wilden weten of dat hun visie op telewerk heeft veranderd. Ze bevroegen 305 bedrijfsleiders, waarvan 204 uit de regio Antwerpen-Waasland en 101 uit de regio Mechelen-Kempen.

Meer thuiswerk na corona

Van de bedrijven uit Antwerpen-Waasland wil 57 procent na de coronacrisis meer thuiswerk toestaan dan ervoor. Bijna een kwart wil dat zelfs meerdere dagen per week doen. Bij de bedrijven in de regio Mechelen-Kempen, waar thuiswerk nog niet zo gebruikelijk was, is 40 procent bereid meer thuiswerk te organiseren.
De helft van de bedrijven in Antwerpen-Waasland wil de organisatie van het werk bovendien aanpassen om thuiswerk mogelijk te maken of te verbeteren. In de regio Mechelen-Kempen wil 42 procent van de bedrijven daar inspanningen voor leveren.

Oplossing voor files

Een positief effect van thuiswerk dat nu heel zichtbaar is, is de drastische afname van de files in Vlaanderen. “Thuiswerken is een deel van de oplossing voor de files”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen, in Gazet van Antwerpen. “Maar dan wel in combinatie met glijdende werkuren en de modal shift, waarbij werknemers bijvoorbeeld met de trein en de fiets naar het werk komen, en kortere ritten met de auto doen. Die evolutie zal zich door de coronacrisis sneller doorzetten.”

Steun gevraagd van overheid

Ongeveer de helft van de bevraagde bedrijven vindt dat de overheid steunmaatregelen moet voorzien om thuiswerk te stimuleren. Voka ziet het alvast als haar taak om bedrijven die nog niet zo vertrouwd zijn met thuiswerken te begeleiden.

Bron: Susanova, Gazet van Antwerpen, VOKA.